T 0226 - 352565  |  ma t/m vr  8:30-12:00 13:30-16:00

Tandvleesontstekingen

Gingivitis

Gingivitis is een ander woord voor ontstoken tandvlees. Dit ontstaat door de ophoping van tandplaque en tandsteen rondom tanden en kiezen. Het kenmerkt zich door roodheid en zwelling van het tandvlees. Tevens gaat het tandvlees bij aanraking gemakkelijk bloeden. Gingivitis kan genezen door een goede mondhygiëne toe te passen.

Een ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.

Tandplaque is een zacht wit/gelige laagje dat op je tanden zit en bestaat voornamelijk uit bacteriën en hecht zich aan het tandoppervlak. Die bacteriën scheiden vervolgens bepaalde stoffen uit waardoor het tandvlees ontstoken raakt en het gaat bloeden tijdens het eten of poetsen. Naast tandplaque is ook vaak tandsteen te vinden bij mensen met gingivitis oftewel ontstoken tandvlees.

Tandsteen ontstaat alleen wanneer er tandplaque aanwezig is. Want tandplaque wordt uiteiendelijk tandsteen. Tandsteen heeft een ruw oppervlak waar nieuw tandplaque zich gemakkelijk aan kan hechten.

Zichtbare tandsteen, daarmee wordt bedoeld: tandplaque dat boven het tandvlees zit. Tandsteen dat onder het tandvlees zit , en dus niet zichtbaar is, is donkerder van kleur en zorgt voor meer tandvleesonstekingen. De ontsteking geneest alleen als u uw tanden met extra aandacht laat reinigen. Omdat u tandsteen niet zelf kan verwijderen, is het van belang dat door een professional te laten doen.
Image

Parodontitis

Als tandvleesontsteking niet geneest kan het zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen los gaan staan. Dit wordt ook wel parodontitis genoemd of te wel vergevorderd tandvleesontsteking.

Parodontitis is een ontsteking aan het tandvlees en/of kaakbot. Deze ontsteking ontstaat wanneer bacteriën zich ophopen op tanden en kiezen en tandplaque vormen langs de tandvleesrand. Bij parodontitis kan het tandvlees erg rood en gezwollen zijn. Ook kan het erg gaan bloeden bij het poetsen, flossen of eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken, wat ook gevoeligheid klachten kan geven. Een vieze smaak of een slechte adem kunnen ook duiden op parodontitis.

Parodontitis geeft weinig pijnklachten en kan daardoor lang onopgemerkt blijven. Als de ontsteking niet wordt behandeld, kan deze zich uitbreiden naar het onderliggende kaakbot waardoor er botafbraak optreedt. Hierdoor zullen de tanden en kiezen op den duur los gaan staan en verloren gaan.

Contactinformatie

Tandheelkundig Centrum Opmeer

Lindengracht 33
1716 DD Opmeer
T. 0226 - 352565
E. info@tandheelkundigcentrum.nl
WhatsApp. 06- 137 994 00

Over TCO

Tandheelkundig Centrum Opmeer is van oorsprong en nog steeds een plaats waar je terecht kunt voor goede tandheelkundige basiszorg, maar de tandheelkunde anno nu heeft veel meer te bieden dan vaak wordt gedacht.