T 0226 - 352565  |  ma t/m vr  8:30-12:00 13:30-16:00

DPSI score

Weet u wat uw DPSI score is?

De tandarts ken je natuurlijk van de controle en behandeling van je gebit. Daarnaast controleert de tandarts en de mondhygiënist ook de kwaliteit van je tandvlees. Dit doen zij met behulp van de Dutch Periodontal Screening Index (DPSI). Deze screeningindex werd in 1998 geïntroduceerd en maakt sinds die tijd vast onderdeel uit van de jaarlijkse controle van je gebit. De DPSI werkt als volgt: je tandvlees krijgt een score en aan de hand van die score volgt er een behandelbehoefte.
dpsi_pocket.gif
Hiernaast is schematisch een pocketmeting te zien. Deze pocketmeting wordt uitgevoerd met een pocketsonde. Met behulp van deze pocketsonde is het mogelijk de diepte van de pocket in millimeters te meten. Hoe dieper de pocket hoe ongunstiger de situatie.

Het is bewezen dat sommige mensen meer aanleg hebben voor parodontitis dan andere. Vaak blijken bepaalde bacteriën hierbij een belangrijke rol te spelen. Een aantal groepen loopt extra risico:

Rokers: bij rokers komt parodontitis vaker voor dan bij niet-rokers. Bovendien is de ernst van parodontitis bij rokers groter. Ook reageren rokers minder goed op de behandeling van parodontitis.

Diabetes: Ook diabetes (en dan vooral de niet goed ingestelde diabetes) geeft een verhoogde kans op het ontstaan van parodontitis. Ook is door diabetes de kans op het ontstaan van abcessen bij parodontitis groter.

Stress: Psychische stress kan de afweer van het lichaam onderdrukken. Daardoor neemt de kans op het ontstaan van parodontitis toe en kunnen de nadelige gevolgen van parodontitis groter zijn. Ook zwangerschap, verschillende systemische ziekten en medicijngebruik kunnen invloed hebben op parodontitis. Daarom is het belangrijk dat je tandarts en mondhygiënist op de hoogte zijn (en blijven) van je gezondheid.

Op tijd ingrijpen bij parodontitis

Parodontitis is een dentale focale infectie, wat betekent dat andere delen van het lichaam kunnen worden besmet. Dit gebeurt als de bacteriën zich via de bloedbaan verplaatsen. Onderzoek in de Verenigde Staten en Scandinavië heeft bijvoorbeeld aangetoond dat er een verband bestaat tussen parodontitis en het ontstaan van hartaandoeningen en herseninfarcten. Door op tijd in te grijpen bij parodontitis kunnen dergelijke problemen worden voorkomen en vermijd men tevens het verlies van tanden. Een betere mondverzorging is het begin van het terugdraaien van een vergevorderde ontsteking, maar om de parodontitis definitief een halt toe te roepen zal de tandarts of mondhygiënist ook tandplaque en tandsteen in de pockets moeten verwijderen. Door na deze professionele gebitsreiniging consequent een verbeterde mondhygiëne toe te passen, zal het gebit zich herstellen van parodontitis. Uw tandarts en mondhygiënist kunt u verder helpen als u vermoed dat u parodontitis heeft.

Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies als ...

- het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen, zoals appels; - het tandvlees gevoelig of pijnlijk is bij het tandenpoetsen; - het tandvlees terugtrekt, zodat het lijkt of de gebitselementen langer worden; - de stand van één of meer tanden vanzelf verandert; gebitselementen los gaan staan; - je last hebt van een vieze smaak; - je last hebt van een 'slechte adem'.

Bron: NVvP

Contactinformatie

Tandheelkundig Centrum Opmeer

Lindengracht 33
1716 DD Opmeer
T. 0226 - 352565
E. info@tandheelkundigcentrum.nl
WhatsApp. 06- 137 994 00

Over TCO

Tandheelkundig Centrum Opmeer is van oorsprong en nog steeds een plaats waar je terecht kunt voor goede tandheelkundige basiszorg, maar de tandheelkunde anno nu heeft veel meer te bieden dan vaak wordt gedacht.